SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO ,,OWOCE W SZKOLE” W ROKU SZKOLNYM 2012/2013
sobota, 29 czerwca 2013 00:00
|
Nauczycielki edukacji wczesnoszkolnej w klasach I-III od 3 lat realizują program edukacyjny o tematyce zdrowotnej ,,Owoce w szkole”. W różny sposób przedstawiają uczniom zagadnienia związane ze zdrowym stylem życia tak, aby wyposażyć ich w niezbędną wiedzę i właściwe nawyki żywieniowe teraz i w przyszłości. W ciągu roku szkolnego w każdej klasie odbywały się ciekawe zajęcia, a dzieci otrzymywały owoce, warzywa i soki.
Kl. I – Małgorzata Hołys – Szado
07.11.2012r. - Wyklejanie konturu wybranego owocu papierem kolorowym lub wypełnianie go plasteliną.
08.11.2012 r. – Poznawanie podstawowych zasad zdrowego odżywiania się.
Piramida żywienia – pogadanka higienistki szkolnej.
14.06.2013r. - ,,Jem owoce i warzywa, będę zdrów jak ryba” – wykonanie kanapek, wartości odżywcze produktów żywieniowych.
Kl. II a i II b – Elżbieta Hajduk i Bożena Żebrowska
25.09.2012r. - Oglądanie roślin i zwierząt w naturalnym środowisku. Omówienie pracy ogrodnika i sadownika.
12.10.2012r. - Kompozycja przetrzenna – warzywa i owoce na talerzu.
28.05.2013r. - Wycieczka do sklepu – Wartości odżywcze warzyw i owoców, sposoby przechowywania i dystrybucja.
03.06.2013r. - Wartości odżywcze warzyw w codziennej diecie – kanapki.
Konkurs wiedzy ,,Co jeść, by żyć zdrowo?”
Klasa III b – Monika Pasierbiewicz
24.10.2012r. - Sałatka warzywno – owocowa – zajęcia w ramach programu ,,Owoce w szkole”.
13.06.2013r. - Wartości odżywcze produktów żywieniowych – wspólne przygotowanie kanapek. Rozwiązywanie zadań związanych z obliczeniem kaloryczności pożywienia.
Klasa III a - Ewa Buczkowska
24.10.2012r. - Sałatka warzywno – owocowa – zajęcia w ramach programu ,,Owoce w szkole”.
11.06.2013r. - Wartości odżywcze produktów żywieniowych – wspólne przygotowanie kanapek. Rozwiązywanie zadań związanych z obliczeniem kaloryczności pożywienia.
|