mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj213
mod_vvisit_counterW tym tygodniu2407

We have: 38 guests online
Twój IP: 54.224.11.137
 , 
Dzisiaj jest: Sie 18, 2018

Reforma edukacji

Gabinety specjalistyczne

WOŚP

Pamięć ma gdzie serce moje
Mieczysław Romanowski – pamiętamy!
piątek, 28 kwietnia 2017 16:52
PDF Drukuj Email

b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_patron_DSC02970.JPGW ramach obchodów Dnia Patrona społeczność naszej szkoły uczestniczyła w Rajdzie  Pamięci Mieczysława Romanowskiego, klasy zwiedzały Izbę Pamięci Patrona, omawiały jego życie i twórczość na zajęciach z wychowawcą czy lekcjach historii. W dniu 27 kwietnia uczniowie obejrzeli prezentację dotyczącą życia i śmierci patrona szkoły Mieczysława Romanowskiego przygotowaną przez uczennicę klasy VIa Karolinę Wilczyńską.

Po obejrzeniu prezentacji gospodarze każdej z klas otrzymali przygotowane, przez członków koła historycznego, plakaty dotyczące Mieczysława Romanowskiego. Informacje te zostaną zawieszone w klasach i uczniowie w każdym momencie będą mogli przypomnieć sobie najważniejsze fakty z życia patrona. Plakaty zostały przygotowane w ramach innowacji pedagogicznej z historii „Pamięć ma, gdzie serce moje” realizowanej w naszej szkole pod opieką pani Ewy Marzec.

 

b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_patron_DSC02971.JPG b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_patron_DSC02974.JPG

b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_patron_DSC02975.JPG b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_patron_DSC02977.JPG

b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_patron_DSC02978.JPG b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_patron_DSC02980.JPG

 
Czy znamy historię Józefowa?
piątek, 28 kwietnia 2017 16:46
PDF Drukuj Email

b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_pamiec_ma_IMG_4562.JPGW ramach realizacji innowacji pedagogicznej z historii „Pamięć ma, gdzie serce moje” uczniowie naszej szkoły postanowili sprawdzić wiedzę mieszkańców dotyczącą Józefowa. W czasie zajęć pod opieką pani Ewy Marzec przygotowali plakaty informacyjne, które zawierają najważniejsze daty i fakty z historii Józefowa. Plakaty te zostały umieszczone na tablicach informacyjnych naszego miasteczka oraz w Urzędzie Miasta, Miejskiej Bibliotece Publicznej i Miejskim Ośrodku Kultury. W czwartek 4 maja uczniowie w formie quizu sprawdzą wiedzę mieszkańców i pracowników miejscowych instytucji dotyczącą historii Józefowa. O wynikach tego „testu”  poinformujemy w późniejszym terminie.

 

b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_pamiec_ma_IMG_4565.JPG b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_pamiec_ma_IMG_4567.JPG

b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_pamiec_ma_IMG_4559.JPG b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_pamiec_ma_IMG_4561.JPG

 
Dniu Kuchni Regionalnej
wtorek, 17 stycznia 2017 18:16
PDF Drukuj Email

b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_kuchnia_regionalna_DSC02106.JPGUczniowie naszej szkoły w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „ Pamięć ma gdzie serce moje” mieli okazje zająć się przygotowaniem oraz degustacja potraw regionalnych, które były serwowane w naszych domach kilkadziesiąt lat temu.

Działania przygotowujące do tego dnia poprzedzone były zajęciami podczas których uczniowie poznawali potrawy regionalne, składniki oraz sposób przygotowywania poszczególnych potraw. Następnie wraz z mamami oraz babciami przygotowywali w swoich domach wybrane przez siebie potrawy.

Smaczne i nieznane dla uczniów potrawy pojawiły się na pięknie zastawionym stole na szkolnym korytarzu. Uczniowie naszej szkoły mogli oglądać, poznawać sposób przygotowywania oraz poszczególne składniki potraw. Na stole pojawiły się między innymi takie potrawy jak: pierogi ruskie, placki na sodzie, kapusta kiszona, chleb na zakwasie, miód gryczany, placki żukowskie, kapusta z grochem, kulasza, kozibroda zwana tez parzybrodą. Wszystkie potrawy były przygotowane własnoręcznie przez poszczególnych uczniów wraz z mamami oraz babciami.

Jedna potrawa była przygotowana w większej ilości, była to kulasza, którą mogli spróbować wszyscy chętni uczniowie oraz pracownicy szkoły. Dzięki temu uczniowie poznali smaki dzieciństwa swoich rodziców i dziadków. Pracownicy szkoły zaś stwierdzili, że smak tej potrawy przeniósł ich w czas gdy byli małymi dziećmi.

Efektem i zwieńczeniem tych kulinarnych działań jest książka kucharska z prezentowanymi potrawami.

 

b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_kuchnia_regionalna_DSC02100.JPG b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_kuchnia_regionalna_DSC02101.JPG

b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_kuchnia_regionalna_DSC02107.JPG b_150_100_16777215_0___images_stories_2016_2017_2017_kuchnia_regionalna_DSC02110.JPG

 
Pamięć ma, gdzie serce moje - opis innowacji
wtorek, 09 lutego 2016 14:33
PDF Drukuj Email

Tytuł innowacji pedagogicznej: „Pamięć ma, gdzie serce moje”.

Autorka innowacji: Ewa Marzec.

Nauczyciele współrealizujący: Aneta Momot, Elżbieta Kolaszyńska, Tomasz Lipian

Typ innowacji: metodyczno - organizacyjna.

Miejsce realizacji: Szkoła podstawowa im. Mieczysława Romanowskiego w Józefowie.

Zasięg: innowacją będą objęci uczniowie klas V i VI.

Czas realizacji: działania innowacyjne będą prowadzone przez 3 lata w latach szkolnych 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018.

 

WSTĘP

Edukacja regionalna to bardzo istotny element edukacji historycznej. Wnikliwe poznanie historii Małej Ojczyzny wpływa na późniejszą aktywność społeczną młodego człowieka oraz tworzy autentyczną i silną więź z z regionem. Poznając historię i dziedzictwo kulturowe Józefowa i okolic uczniowie zbudują tożsamość regionalną i narodową.

 

Cele ogólne innowacji:

  • przybliżenie uczniom dziedzictwa kulturowego Józefowa i okolic;

  • rozwijanie poczucia tożsamości lokalnej i patriotyzmu związanego z Małą Ojczyzną;

  • rozwijanie tolerancji i zrozumienia współistnienia różnych kultur;

  • doskonalenie korzystania z nowoczesnych technologii.

 

Cele szczegółowe:

  • poznanie historii Józefowa i okolic;

  • poznanie lokalnych Miejsc Pamięci Narodowej;

  • poznanie osobowości lokalnych;

  • poznanie gwary, pieśni i tańców regionu;

  • poznanie kuchni regionalnej;

  • poznanie zawodów związanych z regionem;

  • doskonalenie umiejętności pracy zespołowej;

  • kształtowanie umiejętności obserwacji, zadawania pytań;

  • kształtowanie umiejętności krytycznego myślenia, wnioskowania;

  • doskonalenie umiejętności wykorzystywania technologii multimedialnej;

  • kształtowanie umiejętności uczenia rówieśniczego - tutoringu.

 

OPIS INNOWACJI

Innowacja będzie realizowana w ciągu trzech lat szkolnych. W ramach innowacji uczniowie:

  • poznają historię Józefowa i okolic – spotkania z ciekawymi ludźmi, wywiady, analiza źródeł historycznych, udział w zajęciach w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Józefowie, wycieczki, stworzenie albumu Miejsc Pamięci Narodowej i przekazanie go do szkół podstawowych z gminy Józefów;

  • poznają walory przyrodnicze najbliższej okolicy – wycieczki piesze i rowerowe, zajęcia w Nadleśnictwie Józefów, analiza tekstów źródłowych, przeprowadzenie warsztatów dla uczniów klas I-III;

  • poznają tradycje regionalne -analiza tekstów źródłowych, wywiady, warsztaty w Miejskiej Bibliotece Publicznej;

  • poznają pieśni i tańce regionu – analiza tekstów źródłowych, warsztaty, spotkanie z Kapelą Rzemyki, nauka pieśni i tańca regionalnego dzieci z klas I-III;

  • poznają dania kuchni regionalnej – analiza tekstów źródłowych, wywiady, warsztaty kulinarne we współpracy ze Spółdzielnią Socjalną, opracowanie Małej Regionalnej Księgi Kucharskiej, organizacja Dnia Kuchni Regionalnej ( degustacja potraw przygotowanych przez poszczególne klasy we współpracy z rodzicami według opracowanych przepisów).

Wszystkie realizowane działania będą dokumentowane z użyciem urządzeń multimedialnych, także tych posiadanych przez dzieci (tablety, smartfony) a następnie prezentowane na stronie internetowej szkoły, w szkolnej telewizji, na gazetce szkolnej.

 

EWALUACJA INNOWACJI

Ewaluacja innowacji będzie dokonywana na bieżąco poprzez dokumentowanie i gromadzenie zebranych informacji oraz:

    • przeprowadzenie warsztatów dla uczniów klas młodszych ( walory przyrodnicze najbliższej okolicy, nauka pieśni i tańca);

    • opracowanie albumu „Miejsca Pamięci Narodowej w Gminie Józefów”, przekazanie albumu do szkół Gminy Józefów;

    • opracowanie „Małej Regionalnej Księgi Kucharskiej”;

    • organizacja Dnia Kuchni Regionalnej.

 


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Aby dowiedzie sie wicej privacy policy.

Akceptujesz pliki cookies tej witryny

EU Cookie Directive Module Information